Mutfak Sanatları (Aşçılık) MYO

Üniversitemizin Mutfak Sanatları Meslek Yüksekokulu’na bağlı Mutfak Sanatları (Aşçılık) programı bulunmaktadır. Programın eğitim süresi 2 yıldır.

Programın Amacı

Kültür ve yemek arasındaki ilişkiyi inceleyen bir bilim dalı olan Mutfak Sanatları; hijyenik, iyi düzenlenmiş, hoş ve lezzetli mutfak, yemek düzeni ve sistemi anlamına gelir. Yenilebilir tüm maddelerin, hijyenik olarak ve azami damak ve göz zevkini amaçlayarak sofraya, yenmeye hazır hale getirilmesine kadar olan süreç mutfak sanatlarının çalışma alanıdır.

Neden Mutfak Sanatları (Aşçılık) Programı?

Gıda sektöründeki gelişimler, hem sosyo ekonomik değişkenler hem de globalleşmenin getirdiği yeniliklerle etkileşim göstererek, büyümekte olan bir alan olmuştur. Bununla birlikte gelen taleplere cevap verecek nitelikli, yiyecek içecek sektöründe profesyonel bir şekilde hizmet verecek bireylere ihtiyaç artarak devam etmektedir. Mutfak sanatları-aşçılık programının amacı konaklama ve yiyecek içecek işletmeleri için nitelikli mutfak sanatları uzmanı, şef, aşçı ve yönetici yetiştirmektir. Bu amaç doğrultusunda öğrenciler, yabancı dil, bilgi teknolojileri, turizm işletmeleri, yöneticilik, Türk ve dünya mutfakları, beslenme ilkeleri, gıda bilimi ve teknolojisi, yiyecek içecek üretimi gibi konularda bilgi ve becerileri elde ederler. Program; akademik değerlendirme kriterlerinin yanısıra jüri denetiminde alan uygulamaları, yemek hazırlanması, pratik çalışmalar, yemek sunumları, staj, yarışmalar v.b. şeklinde de ele alınır.

Kariyer Olanakları

Mutfak Sanatları-Aşçılık programından mezun olacak olan öğrenciler KKTC, Türkiye ve yurt dışında bulunan ve konaklama hizmeti veren otel, motel, tatil köyü v.b. firmalar ile restoran, catering şirketleri, pastane ve fırın laboratuvarları, hammadde şirketleri, yolcu gemileri ve hastahanelerde görev alabilecekleri gibi kendi pastane, restoran, fırın veya catering şirketlerini de işletebilirler.

Müfredat

1. YarıyılKrediDers Kodu
ENGLISH I3ENGL101
BILGİSAYARA GİRİŞ3BLGS 101
MUTFAK SANATLARINA GİRİŞ3MTSN 101
GENEL YEMEK TEKNİKLERİ3MTSN 103
ÇORBALAR VE SOSLAR3MTSN 105
MUTFAK TASARIMI3MTSN 107
2. YarıyılKrediDers Kodu
ENGLISH II3ENGL 102
BILGISAYAR UYGULAMALARI3BLGS 102
YIYECEK HAZ VE PIŞ TEK.3MTSN 102
BES. İLKELERİ VE MENÜ PLAN3MTSN 104
UNLU GIDA ÜRETIMI3MTSN 106
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ0TARH100
STAJ0STJ
3. YarıyılKrediDers Kodu
TURIZM YÖNETİMİNE GİRİŞ3TRZM 101
WRITING SKILLS3ENGL 201
YİYECEK İÇECEK YÖNETİMİ3TRZM 201
DÜNYA MUT. UYGULAMALAR3MTSN 201
PAZARLAMA3PZLM 301
HAFTALIK İŞ GÜNÜ3MTSN 205
4. YarıyılKrediDers Kodu
GIDA MUHAFAZA TEKNİKLERİ3MTSN202
TÜRK MUTFAĞINDAN UYGULAMALAR3MTSN204
TURIZM İŞL.MALİYET ANALİZİ3TRZM314
YÖRESEL MUTFAKLAR3MTSN 216
SEÇMELİ3SEC4-1
SEÇMELİ3SEC4-2
SEÇMELİ3SEC4-3

 

Daha fazla sorunuz mu var?

Bize Ulaşın

Şht. Ecvet Yusuf Cad. No:6 Kızılay, Lefkoşa – K.K.T.C.

https://admission.akun.edu.tr/ üzerinden bilgileri doldurup, başvurunu yapabilirsin.

Başvurunuz alındıktan sonra temsilcimiz sizinle iletişime geçecektir.

Eğitim süreniz boyunca geçerli kesintisiz burs imkanıyla hedeflerine şimdi daha yakınsın…