Mutfak Sanatları (Aşçılık) MYO
Üniversitemizin Mutfak Sanatları Meslek Yüksekokulu’na bağlı Mutfak Sanatları (Aşçılık) programı bulunmaktadır. Programın eğitim süresi 2 yıldır.
- 2 Yıl / Türkçe ve İngilizce
- Kayıt Dönemleri: Şubat ve Eylül
Programın Amacı
Kültür ve yemek arasındaki ilişkiyi inceleyen bir bilim dalı olan Mutfak Sanatları; hijyenik, iyi düzenlenmiş, hoş ve lezzetli mutfak, yemek düzeni ve sistemi anlamına gelir. Yenilebilir tüm maddelerin, hijyenik olarak ve azami damak ve göz zevkini amaçlayarak sofraya, yenmeye hazır hale getirilmesine kadar olan süreç mutfak sanatlarının çalışma alanıdır.
Neden Mutfak Sanatları (Aşçılık) Programı?
Gıda sektöründeki gelişimler, hem sosyo ekonomik değişkenler hem de globalleşmenin getirdiği yeniliklerle etkileşim göstererek, büyümekte olan bir alan olmuştur. Bununla birlikte gelen taleplere cevap verecek nitelikli, yiyecek içecek sektöründe profesyonel bir şekilde hizmet verecek bireylere ihtiyaç artarak devam etmektedir. Mutfak sanatları-aşçılık programının amacı konaklama ve yiyecek içecek işletmeleri için nitelikli mutfak sanatları uzmanı, şef, aşçı ve yönetici yetiştirmektir. Bu amaç doğrultusunda öğrenciler, yabancı dil, bilgi teknolojileri, turizm işletmeleri, yöneticilik, Türk ve dünya mutfakları, beslenme ilkeleri, gıda bilimi ve teknolojisi, yiyecek içecek üretimi gibi konularda bilgi ve becerileri elde ederler. Program; akademik değerlendirme kriterlerinin yanısıra jüri denetiminde alan uygulamaları, yemek hazırlanması, pratik çalışmalar, yemek sunumları, staj, yarışmalar v.b. şeklinde de ele alınır.
Kariyer Olanakları
Mutfak Sanatları-Aşçılık programından mezun olacak olan öğrenciler KKTC, Türkiye ve yurt dışında bulunan ve konaklama hizmeti veren otel, motel, tatil köyü v.b. firmalar ile restoran, catering şirketleri, pastane ve fırın laboratuvarları, hammadde şirketleri, yolcu gemileri ve hastahanelerde görev alabilecekleri gibi kendi pastane, restoran, fırın veya catering şirketlerini de işletebilirler.
Müfredat
1. Yarıyıl | Kredi | Ders Kodu |
---|---|---|
ENGLISH I | 3 | ENGL101 |
BILGİSAYARA GİRİŞ | 3 | BLGS 101 |
MUTFAK SANATLARINA GİRİŞ | 3 | MTSN 101 |
GENEL YEMEK TEKNİKLERİ | 3 | MTSN 103 |
ÇORBALAR VE SOSLAR | 3 | MTSN 105 |
MUTFAK TASARIMI | 3 | MTSN 107 |
2. Yarıyıl | Kredi | Ders Kodu |
---|---|---|
ENGLISH II | 3 | ENGL 102 |
BILGISAYAR UYGULAMALARI | 3 | BLGS 102 |
YIYECEK HAZ VE PIŞ TEK. | 3 | MTSN 102 |
BES. İLKELERİ VE MENÜ PLAN | 3 | MTSN 104 |
UNLU GIDA ÜRETIMI | 3 | MTSN 106 |
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ | 0 | TARH100 |
STAJ | 0 | STJ |
3. Yarıyıl | Kredi | Ders Kodu |
---|---|---|
TURIZM YÖNETİMİNE GİRİŞ | 3 | TRZM 101 |
WRITING SKILLS | 3 | ENGL 201 |
YİYECEK İÇECEK YÖNETİMİ | 3 | TRZM 201 |
DÜNYA MUT. UYGULAMALAR | 3 | MTSN 201 |
PAZARLAMA | 3 | PZLM 301 |
HAFTALIK İŞ GÜNÜ | 3 | MTSN 205 |
4. Yarıyıl | Kredi | Ders Kodu |
---|---|---|
GIDA MUHAFAZA TEKNİKLERİ | 3 | MTSN202 |
TÜRK MUTFAĞINDAN UYGULAMALAR | 3 | MTSN204 |
TURIZM İŞL.MALİYET ANALİZİ | 3 | TRZM314 |
YÖRESEL MUTFAKLAR | 3 | MTSN 216 |
SEÇMELİ | 3 | SEC4-1 |
SEÇMELİ | 3 | SEC4-2 |
SEÇMELİ | 3 | SEC4-3 |
Bize Ulaşın
Şht. Ecvet Yusuf Cad. No:6 Kızılay, Lefkoşa – K.K.T.C.
- Başvuru Yap
https://admission.akun.edu.tr/ üzerinden bilgileri doldurup, başvurunu yapabilirsin.
- Sana Ulaşalım
Başvurunuz alındıktan sonra temsilcimiz sizinle iletişime geçecektir.
- Eğitime Başla
Eğitim süreniz boyunca geçerli kesintisiz burs imkanıyla hedeflerine şimdi daha yakınsın…